3.díl - Chytrý noční režim

Znáte to...Android je skvělá věc, která nabízí spoustu funkcí, ale... Tím "ale" myslím výdrž baterie. Je logické, že chytrý telefon spotřebuje poněkud více drahocenné energie a nové technologie baterií se na obzoru zatím nerýsují. Prozatím si tedy budeme muset vystačit s pomocníkem zvaným Tasker...:-)

Cílem dnes bude zamezit situaci, kdy se ráno probudíte a i přes to, že jste měli večer telefon třeba ještě z 20 % nabitý, zapomněli jste připojit nabíječku a teď na vás kouká "hladové oko"... Nepříjemné je to hlavně v situaci, když potřebujete rychle odejít a na nějaké nabíjení prostě není čas. Nejlepším způsobem, jak podobné situaci zamezit a zároveň v noci zůstat na příjmu (alespoň GSM), je vypnout všechny nepotřebné funkce jako: Bluetooth, WiFi, mobilní data, synchronizace. To můžete každou noc dělat ručně a rozhodně na to občas zapomenete, nebo si nastavit noční režim v Taskeru a ten se už o to postará úplně sám...

Nezůstaneme jen u samotného vypnutí funkcí, vezmeme v potaz i situaci, kdy budete pozdě v noci potřebovat třeba zkontrolovat mail, nebo mrknout na internet, ale noční režim už bude aktivní...

Účel profilu:

  • Ve stanovený čas a za stanovených podmínek aktivovat noční režim a šetřit tak přes noc baterii, ráno potom ve stanovený čas noční režim ukončit a dané funkce obnovit.
  • V případě potřeby (zapnutí displeje v nočním režimu) automaticky obnovit připojení k internetu a synchronizaci. Po ukončení práce s telefonem (vypnutí displeje v nočním režimu) opět připojení ukončit.
Poznámky:

  • Počáteční podmínka v "Enter task" profilu "Noc" je zde za účelem zachování internetového připojení v případě, že právě v době aktivace profilu (v našem případě 23:00) ješte s telefonem pracujete a bylo by velmi nepříjemné, kdyby v tu chvíli vypadlo připojení. Výsledek je ten, že profil "Noc" začne platit, ale pokud bude v tu chvíli displej rozsvícený, bude čekat a každých 10 sekund zkontroluje, jestli není displej už vypnutý. Jakmile se tak stane, bude pokračovat dál v seznamu úkolů.
  • Už jsem o tom psal, ale pro jistotu: V "Exit task" profilu "Noc" není nastaveno obnovení všech vypnutých funkcí z důvodu, že všechny jsou z kategorie systémového nastavení a tudíž Tasker uchová jejich předchozí hodnotu a po skončení platnosti profilu je automaticky obnoví (není to zas tak jednoznačné, ale v tomto jednoduchém případě by to mělo platit)
  • U "Exit task" profilu "Doma" je potřeba přidat podmínku pro smazání proměnné %MISTO - pokud při deaktivaci profilu "Doma" je zároveň aktivní profil "Noc", tak se proměnná %MISTO nesmaže. Je to pro to, že jakmile Tasker vypne po zahájení profilu "Noc" WiFi, přestane nám platit podmínka pro profil "Doma", smazala by se proměnná %MISTO a to by nám pak ovlivnilo profil "Noc". Divočina...:-).
Video (tvorba profilu "Noc"):




Video (Úprava profilu "Doma"):




Video (Tvorba profilů pro obnovení připojení během režimu "Noc"):