5.díl - Profil "Auto" (s využitím aplikace "Car Home")

Tentokrát nastavíme dost konkrétní profil (přesněji tři) použitelný hlavně v "čistém" Androidu, kde se v základní výbavě programů nachází aplikace "Car Home"...


Jedná se o jednoduchou, ale velmi užitečnou aplikaci, která usnadní ovládání telefonu za jízdy v autě.


Kromě pozadí si lze v nastavení zvolit i Bluetooth zařízení, které při automatickém připojení aktivuje "režim v autě" a tím i tuto aplikaci. Pokud je "režim v autě" aktivní, nahrazuje tato aplikace domácí obrazovku - po stisku tlačítka "Domů" se proto vrátíte sem a nikoliv na klasickou domácí obrazovku. Různé zástupce na ploše si lze nastavit podle libosti, takže můžete například vytáčet konkrétní kontakt jedním kliknutím.

Cílem bude aktivovat automaticky Bluetooth právě a jenom v situaci, kdy bude telefon v držáku v autě a připojí se k napájení. Pokud vlastníte některý z originálních držáku do auta, tak po vložení telefonu do něj nemusíte nic řešit a režim "v autě" a tím i tato aplikace se vám spustí automaticky. Budu ale předpokládat, že vlastníte universální (aktivní, či pasivní) držák, který často tento režim neaktivuje (pouze nabíjí).



Účel profilu:

  • zapnout Bluetooth při nabíjení
  • minimalizovat zbytečné zapínání Bluetooth, pokud není telefon v držáku
  • počkat, až se Bluetooth zařízení (handsfree, autorádio, ...) odpojí samo a až potom vypnout Bluetooth


Poznámky:

  • aby se Bluetooth nezapínalo pokaždé, když telefon připojíme do nabíječky, je v jednom z profilů použitá podmínka "Sensor - Standing up". Výsledkem by mělo být to, že se Bluetooth zapne pouze tehdy, když je při připojení do nabíječky v poloze "Standing up" - v držáku. Tím samozřejmě nezahrneme všechny nechtěné situace, ale dost je omezíme :-)
  • pro správnou funkci je potřeba v aplikaci "Car Home" nastavit kromě Bluetooth zařízení, které bude tuto aplikaci aktivovat, také interval, po kterém se aplikace automaticky ukončí, pokud se nastavené Bluetooth zařízení odpojí. Já mám nastavenou hodnotu "okamžitě"
  • čekání na odpojení Bluetooth zařízení je zde proto, že z mojí zkušenosti (Android 2.3.6 - Nexus S) docházelo při okamžitém vypnutí Bluetooth po ukončení nabíjení k tomu, že aplikace "Car Home" zůstala aktivní i přes to, že zařízení Bluetooth už bylo odpojené. Navíc je to praktické - telefon vypne Bluetooth až když k němu není připojeno žádné zařízení a ne okamžitě po ukončení nabíjení

Video (je telefon v držáku?):




Video (nabíjení):




Video (připojení Bluetooth zařízení):